Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, részletek >
Menü

A száraz bőr ápolása

A száraz bőr problémája

A bőr szárazsága nem csupán a víz klasszikus értelemben vett hiánya. Száraz bőr esetén a természetes hidratáló faktorok (NMF - natural moisturizing factors) és a bőr sejtjeit alkotó, illetve az azok között elhelyezkedő, védőréteg szerepét játszó lipidek sem működnek tökéletesen. 

A kozmetikai cégek a fejlesztéseik során pont ezeket a rossz egyensúlyban működő faktorokat célozzák. A száraz bőrhöz nem csak hidratáló és lipidpótló elemek kellenek, hanem azok tökéletes aránya is elengedhetetlen. Ha a bőrszárazság problémáját globálisan vizsgáljuk, az ekcéma tűnik a legszélsőségesebb állapotnak, azonban az 'egyszerű', nem betegségnek számító száraz bőrről szerzett ismereteink nem annyira kiterjedtek. Ez a tudás egészen újnak mondható, 10-20 éves kutatásokra épül, így mondhatjuk, hogy még mindig kísérleti fázisban vagyunk. (Az ekcéma egy komplex, gyulladással társuló állapot, amelyet csak említés szinten érintek. Mindenképpen érdemes vele bőrgyógyászhoz fordulni, hiszen az otthoni bőrápolás, akármilyen nagy hatással is lehet, a betegségekkel aligha tud önmagában leszámolni.)

A száraz bőr a gyakorlatban ez a kissé kellemetlen tapintású, hámló, rugalmatlan, gyakran viszkető bőr képében jelenik meg. Az okok ismeretlenek, többnyire jelen vannak környezeti tényezők és egy általános hajlam egyaránt. A korral, a hormonális státusszal egyaránt változhat a bőrtípusunk, egyeseknél hatalmas ingadozások is felléphetnek. A genetikai okok közül az ekcémához kötődő fillagrinmutáció a leggyakoribb. A fillagrin nevű molekula a bőr sejtjeiben lebomlik és kisebb darabjai vizet kötnek meg, természetes hidratáló faktorként működik. Hiánya súlyos szárazsághoz vezet. Ez a genetikai hiány természetesen különböző fokú lehet, a helyzet sohasem fekete vagy fehér. A fillagrin mennyisége a korral előrehaladva is csökken, a lipidszintézis gyengülésével együtt ez a legfőbb oka az időskori száraz bőrnek.

A környezeti tényezők közül kiemelkedik a levegő minősége és a lakóhelyen elérhető víz keménysége. Bizony a kemény víz káros is lehet: a benne található ionok a lemosók molekuláival 'párosodva' kicsapódnak a bőr felületén, azt irritálva. Ha alapvetően száraz hajlamú bőrrel rendelkezel, érdemes lehet az arcmosáshoz illetve a zuhanyzáshoz használt vízforráshoz egy szűrőt felszerelni! A hormonális hatások szintén kiemelkedőek: a kívülről bevitt hormonszármazékok, legyen szó fogamzásgátlókról vagy A-vitaminról, pozitívan és negatívan is befolyásolhatják a bőrképünket. 
 

Az érzékeny bőr szindróma

A száraz bőrt, a vele járó viszketést és gyulladásokat nehéz egymástól elválasztani. Az érzékeny bőr szindróma ezeket egyesíti. Azzal, hogy ez a fogalom megszületett, a tudomány elfogadta, hogy ez a jelenség rendkívül változatos és az okokat sem lehet egyértelműen azonosítani. Minden ember bőre más és mindenkinek más működik. Ne csüggedj, ha neked pont nem válik be az, ami egy ismert szépségbloggernek vagy téged pont irritál a közönségkedvenc krém. Sajnos kitartóan kell próbálkozni, de igazából ez az egyetlen lehetőség. És ne feledd, hogy nem vagy egyedül!

A csodálatos ceramidok 

A ceramidok az elmúlt egy-két év igazi sztárjai, legalábbis a száraz bőrűeknek mindenképpen. Egy igazán jó ceramidos krém titka nem más, minthogy a bőrben jelen lévő szabad zsírsavakat, koleszterolt és ceramidokat a megfelelő, 1:1:3 bűvös arányban kell tartalmazniuk. Ez az arány egyezik a bőr természetes arányaival, így a csatát szinte garantáltan megnyerjük. Az arány az általuk képzett három dimenziós struktúra miatt fontos, ugyanis ezek a molekulák egymással összekapaszkodva képezik a bőrbarrierünket. Természetességük miatt ezek a molekulák önmagukban “hipoallergének”. Egy másik trükk, amit a szemfüles gyártók gyakran bevetnek: a ceramid nem egy konkrét molekula, hanem egy hatalmas molekulacsalád neve, amelyből több, egymástól alig eltérő típust is bele lehet suvasztani a tégelybe. Ha az összetevőlistát vizsgáljuk, a ceramid-1, ceramid-3, ceramid-9 stb ezekre a változatokra utal. 

A megfelelő bőrbarrier csökkenti a bőrön keresztüli, transz-epidermális vízvesztést és így növeli a rugalmasságát, hidratáltságát, ellenálló képességét. Egy erős bőrbarrier kevesebb pattanással, gyulladással, viszketéssel jár, így az ördögi kört is könnyű megtörni. 

Holika Holika Good Cera termékcsalád
Holika Holika Good Cera ceramidos termékcsalád

A természetes hidratáló faktorok

A kozmetikai összetevőlistákban könnyű elveszni, főleg, ha valakinek nincsenek biológiai ismeretei. Igen gyakran egy kilóméteresnek tűnő INCI valójában a legjobb, amit a bőröddel tehetsz. A természetes hidratáló faktorokat a gyártók ugyanis sokszor különböző aminosavak és egyszerű cukrok formájában próbálják visszajuttatni a bőrbe, amelyeket egyenként kell felsorolni. (pl. serin, alanin, rhamnose, mannose stb) Ezek az egyszerű molekulák vizet vonnak maguk köré, amelyet képesek maguk körül tartani, így hidratálják a bőrt. A fenti, ‘elméleti’ részben említett fillagrin is így működik, de a mindenki által ismert és istenített glicerin, urea és hialuronsav is hasonló szerepet tölt be. Ezek a száraz bőr ápolásának alapvető kellékei, de önmagukban nem elegendőek. 

A higroszkópos összetevőknél érdemes számba venni azt is, hogy bizonyos koncentráció fölött kontraproduktívan működnek, azaz szárítják a bőrt. A gyakorlati használat esetén érdemes fontolóra venni, hogy nedves környezetben és párás körülmények (pl. fürdőszoba) között a leghatékonyabbak, ugyanis a bőrfelületen maradt vizet tudják bevonni a bőrbe. 

Nem természetes olajok és zsírok

A nem természetes olajok és zsírok alatt azokat a lipid tartalmú összetevőket értem, amelyek az emberi bőrben nem találhatóak meg. Ettől még lehetnek növényi vagy ásványi eredetűek. Ezekről első sorban azt érdemes tudni, hogy okkluzív, ‘záró’ réteget képeznek, amellyel szó szerint megakadályozzák a víz elpárolgását, azaz csökkentik a bűvös TEWL értéket. A bőrbarrierbe kevéssé épülnek be, nem nagyon szívódnak fel, de ettől függetlenül elvitathatatlan, hogy egyeseknek pont a megfelelő növényi olaj lesz az igazi megváltó, ami meghozza majd a bőrápolási áttörést. 


A nyugtató összetevők

A száraz bőr gyakran viszket, gyakran irritált, így nem árt, ha az összetevőlistában néhány nyugtató összetevő is jelen van. Ilyenek az aloe vera, a panthenol, a bisabolol és még sorolhatnám. Ezeket általában nem kell külön keresni, de hála istennek, ha csak erre szeretnéd kihegyezni a rutinod egy-egy lépését, mindig van egy termékcsalád, ami csak ezekre épül. A Holika holika aloe verás termékcsaládja nem véletlen örvend töretlen népszerűségnek. 


Holika Holika aloe verás termékek


Száraz bőrre való termékek a Holika Holika webshopban

Három szuper termékcsaládunk is van a számodra: az egyik a jól ismert aloe verás, a másik pedig a csodás ceramidos, a harmadik pedig a Less On Skin, ami a Holika Holika bőrnyugtató, ázsiai gázlót tartalmazó termékcsaládja. Ezekből jóformán az egész arcápolási rutint fel tudod építeni:

  • Lemosó: a száraz bőr esetén sem javalt a túlságosan habzó, bőrtépő lemosó, hiszen ezek csak tovább szárítják a bőrt.
  • Tonerek, esszenciák: a száraz bőrnek jót tesz a rétegezés, a hidratáltságot jó formán csak így lehet lehet felépíteni.
  • Krémek: egy jó okkluzív, illetve bőrtápláló krém tényleg elengedhetetlen. Míg a zsíros és normál bőrűeknek ez a lépés néha elengedhető, a száraz bőrnek szüksége van a lipidek utánpótlására.
  • Fényvédő: fényvédő mindenkinek kell, az UV-sugarak pedig szárítják a bőrt, így még inkább szükséges megvédeni a bőrt.

A kíméletes lemosót és hidratálókrémet tartalmazó Less On Skin szett, illetve az SPF-es fényvédelemmel rendelkező fényvédő most akciós a webshopban! 

 

A cikk vendégszerzője Salomé - Tudományos Szépség Blog, olvasását jó szívvel ajánljuk! :)

Holika kozmetikum keresés