Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, részletek >
Menü

Télen is kell fényvédőt használni?

2018. 10. 27. 14:05:28
Télen is kell fényvédőt használni? Egy kedves vásárlónktól érkezett a fenti kérdés, úgy gondoljuk talán számodra is hasznos, ha erről egy rövidet értekezünk.

Nyáron nagyrészt figyelünk arra, hogy naptejet és magasabb faktorszámú kencéket használjunk, de vajon télen mi a helyzet?

A fene se gondolna rá, hogy a borús, szürke, hideg idő amikor akár napokig nem látjuk a Napot káros lehet bőrünkre, pedig sajnos így van; a bőr öregedésének tüneteit akár 90%-ban az UV-sugárzás okozza*. 
Igaz, hogy a leégésért felelős UVB sugarak télen kisebb mennyiségben érik a bőröd, de a bőr öregedéséért leginkább felelőssé tehető káros UVA sugarak sajnos egész évben jelen vannak, simán áthatolnak a felhőrétegen vagy akár az üvegen, ablakon is. 

Ráadásul dupla pech, hogy télen a káros sugarakat megszűrni hivatott ózon réteg vékonyabb, bőrödben pedig az UV sugárzás ellen harcoló melanin szintje lecsökken, így védtelenebbek vagyunk a káros sugárzás ellen. 

Nem akarunk nagyon rád ijeszteni, de ha nem fordítasz kellő figyelmet a fényvédelemre, amellett, hogy bőröd az idő előtti öregedés jeleit mutathatja, megjelenhetnek pigmentfoltok, pórusaid tágabbá válhatnak, melasma vagy rosacea is kialakulhat. 
Azt is érdemes megemlíteni itt, hogy azok számára pedig elengedhetetlen a fényvédő termékek használata akik év közben hámlasztót használnak.

A jó hírünk azonban az, hogy előrelátó, tudatos arcápolással és egy jó fényvédő mindennapos rutinba állításával hosszútávon nagyon sokat tehetsz bőröd állapotáért, télen is. Ne feledd, a felhők felett mindig ragyog a Nap... :)

 

* Forrás: Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8.

Holika kozmetikum keresés